גלאוקומה נחשבת לאחד מהגורמים השכיחים ביותר לעיוורון וההערכה הנוכחית מדברת על כ-70 מיליון חולי גלאוקומה בעולם כולו. המחלה מופיעה בתצורה כרונית לכל החיים או בהתקף פתאומי הניתן לטיפול וריפוי מלא. ממה נגרמת המחלה? מהם תסמיני המחלה? כיצד מתבצע האבחון? מהו הטיפול הניתן לסובלים מגלאוקומה? כל התשובות על שאלות אלו ועוד, בשורות הבאות.
מהי גלאוקומה?
גלאוקומה, או בעברית ברקית, היא קבוצה של מחלות המתאפיינות בפגיעה בעצב הראייה המחבר בין העין למוח וכתוצאה מכך פגיעה באיכות הראייה עד כדי עיוורון מוחלט. כיום ידוע על סוגים שונים של גלאוקומה, ובהם שניים בולטים ושכיחים יותר מהאחרים:
גלאוקומה ראשונית רחבת זווית
החיבור שבין קשתית ודופן העין יוצר אזור זוויתי המשמש לניקוז נוזלי העין. גלאוקומה ראשונית רחבת זווית היא מחלה כרונית שנחשבת לגלאוקומה השכיחה ביותר. המחלה נגרמת כתוצאה מהפרעה בניקוז הנוזלים דרך אותה זווית, ללא קשר או תלות במחלות רקע משניות אחרות. הפרעה זו יכולה להיגרם כתוצאה משינויים מיקרוסקופיים המתפתחים לאורך זמן ובצורה כרונית ברקמת הזווית ובמקביל מניעה של ניקוז הנוזל התוך עיני וגורמים לעלייה בלחץ התוך עיני ופגיעה בעצב הראיה.
גלאוקומה חריפה צרת זווית
אצל אנשים מסוימים, עשוי מבנה העין לגרום להתקף פתאומי של גלאוקומה בעקבות סגירה מהירה של זווית הניקוז. התקף פתאומי זה גורם לעלייה חדה ופתאומית בלחץ התוך עיני. גלאוקומה זו היא אינה כרונית ומתפתחת בצורה פתאומית ונקודתית ולכן גם ניתנת לטיפול נקודתי עד כדי ריפוי מוחלט.
מהם גורמי הסיכון במחלה?
גורם הסיכון המרכזי להופעת הגלאוקומה הוא לחץ תוך עיני מוגבר. לחץ תוך עיני הוא נתון סטטיסטי ממוצע לכלל האוכלוסייה, אך גם נתון אינדיבידואלי שיכול להשתנות בין אדם לאדם. עלייה ברמת הלחץ התוך עיני אצל אדם מסוים מעבר לרף העליון האינדיבידואלי שלו, עלולה להוביל לפרוץ המחלה ומשם להתפתחותה לאורך זמן. סיבות נוספות שעלולות לגרום להופעת המחלה, הם בעיקר גנטיות תורשה מקרבה ראשונה של חולה גלאוקומה. סיבות הקשורות לראש עצב הראייה, מהפרעות של לחץ פיזי מכאני, הפרעות באספקת דם והצטברות חומרים רעילים בתוכו. במקרים לא שכיחים יכללו תרופות כגון סטרואידים היכולות לשנות את ניקוז הנוזל בעין ויחד איתם התפתחות הגלאוקומה (Steroid responder).
מהם תסמיני המחלה?
תסמיני המחלה יכולים להשתנות בהתאם לסוג הגלאוקומה. בגלאוקומה חריפה צרת זווית, הפגיעה היא פתאומית ולכן ניכרת ירידה חדה ופתאומית באיכות הראייה בליווי אודם של העין, כאבי ראש, בחילות והקאות. בגלאוקומה ראשונית רחבת זווית, הפגיעה מתפתחת בצורה איטית ומדורגת לאורך זמן ולכן המטופל אינו מרגיש בהתדרדרות באיכות הראייה אלא לאחר שנגרמה כבר פגיעה קשה לראייה (המעוור השקט). מחקרים שונים קושרים בין הופעת גלאוקומה ובין סוכרת ולחץ דם גבוה ולכן אנשים הסובלים מאחת משתי מחלות אלה, צריכים לבצע מעקב שוטף אצל רופא עיניים על מנת לאפשר את זיהוי המחלה בשלביה הראשונים, עוד לפני שניכרים תסמינים בהם יכול לחוש המטופל בראיה.
כיצד מאבחנים את המחלה?
אבחון גלאוקומה מתבצע במסגרת בדיקה של רופא עיניים מוסמך באמצעות בדיקות הכוללות טונומטריה לבדיקת הלחץ התוך עיני, אופטלמוסקופיה לבחינת החלק האחורי של העין, בדיקת שדה ראייה, גוניוסקופיה לבדיקת מידת הפתיחה של זווית הניקוז ופכימטריה לבדיקת עובי הקרנית. מאחר והגלאוקומה הכרונית (רחבת זווית) מתפתחת לאורך זמן וללא תסמינים, מומלץ לבצע בדיקות עיניים שגרתיות החל מגיל 40 על מנת לאבחן את המחלה, אם תופיע, בשלבים המוקדמים שלה ולמנוע את הנזק לעצב הראייה. כל שכן אם התגלתה תורשה של המחלה במשפחת הנבדק.
מהו הטיפול בגלאוקומה?
מטרת הטיפול בגלאוקומה ראשונית רחבת זווית היא להפחית את רמת הלחץ התוך עיני. בגלאוקומה כרונית הטיפול ניתן על בסיס קבוע במטרה לשמר רמה נמוכה של לחץ תוך עיני והוא ניתן באמצעות טיפות עיניים וכדורים להפחתת הלחץ התוך עיני. במקרים מסוימים יש צורך בהתערבות כירורגית שמבוצעת באמצעות לייזר או ניתוח עיניים להפחתת הלחץ התוך עיני. מאחר ומדובר במחלה כרונית, הרי שהטיפול בה מבוסס על נטילת התרופות הנדרשות כאמור לאורך כל החיים ועל מעקב שוטף אצל רופא עיניים.
גלאוקומה חריפה צרת זווית מוגדרת כמצב חירום המחייב בדיקה וטיפול מיידיים על ידי רופא עיניים. במסגרת הטיפול יחליט הרופא, על פי תוצאות הבדיקות והאבחון, על הצעדים הנדרשים על מנת להפחית באופן מיידי את הלחץ התוך עיני באמצעות תרופות, לייזר או ניתוח שיאפשר שחרור מיידי של הלחץ התוך עיני. במקרים מסוימים, ימליץ הרופא על טיפול בלייזר גם בעין שלא נפגעה, אם להערכתו נמצאת העין בסיכון להתקף דומה. לאחר הטיפול יש לבצע מעקב שוטף אצל רופא עיניים.