קסנטילזמה ופפילומות

קסנטילזמה היא הצטברות של משקעי כולסטרול בנגעים המופיעים מתחת לעור סביב העיניים, בעיקר באזור העפעפיים העליונים אך אפשרי גם בתחתונים. הנגעים הם בעלי גבולות לא ברורים בגוון צהבהב וגודלם משתנה ממקרה למקרה. הטיפול בקסנטילזמות מבוסס על כריתתן והסרתן מעל פני העור באמצעות ניתוח קסנטילזמה. התייחסות דומה ניתנת גם לגדילים של עור המכונים פפילומות, אשר מופיעים בדרך כלל באזור העפעפיים והפנים ומטופלים בצורה דומה.

 מהי בדיוק קסנטילזמה? ממה נגרמים הנגעים? כיצד מסירים אותם? על כך ועוד, בשורות הבאות.

קסנטלזמה ופפילומות – רקע וגורמים

קסנטילזמה היא למעשה הצטברות צהבהבה ובעלת גבולות לא ברורים של צברי שומן (כולסטרול) מתחת לפני העור בשכבת האפידרמיס והדרמיס. קסנטילזמות יכולות להופיע במעין רצף אחיד של מספר נגעים או במיקומים שונים בעפעפיים, בצורה ספורדית, גם העליונים וגם התחתונים, בעין אחת או בשתיהן. הנגעים יכולים להופיע בגודל של 1-2 מ”מ עד כדי 2-3 ס”מ כשלעיתים מדובר בנגעים מפושטים גדולים יותר המכסים את העפעף ברובו. הקסנטליזמה יכולה להופיע בקרב אנשים הסובלים מעודף כולסטרול בדם (היפרכולסטרמיה), אך לרוב גם בקרב אנשים בריאים לחלוטין ללא כולסטרול גבוהה בדם. עם הופעתה, מומלץ לבצע בדיקת שומנים בדם אך היא אינה מהווה בעיה בריאותית לכשעצמה והסרתה מתבצעת ממניעים אסתטיים בלבד.

סוג נוסף של נגעים שעשויים להופיע סביב העיניים, באזור העפעפיים ובפנים בכלל, הוא גדילי עור הקרויים פפילומות. גדילים אלה מופיעים בדרך כלל על רקע ויראלי (וירוס הפפילומה) והסרתם מתבצעת בצורה דומה וממניעים דומים.

גם הקסנטילזמה וגם הפפילומות עלולות לגדול לשנות צורתם ואף להתרבות ולהישנות שוב לאחר הסרתן.

מהו הטיפול בקסנטלזמה ובפפילומה וכיצד נראה תהליך ההחלמה?

הטיפול היחיד בנגעי קסנטלזמה ופפילומה הוא הסרה/ כריתה של הנגעים מעל פני העור באמצעות הליך המבוצע כירורגית תחת הרדמה מקומית ואינה דורשות היערכות מוקדמת כלשהי לפני הניתוח:

הסרה כירורגית

ההליך הכירורגי הוא ההליך הנפוץ והמקובל ביותר להסרת נגעי קסנטלזמה והוא מבוצע במרפאת עיניים תחת הרדמה מקומית בהזרקה. במסגרת הניתוח מבוצע חתך שטחי לאורך הנגעים, דרכו מורחקים ריכוזי השומן מהאזור. לעיתים בסיום ההליך, תופר הרופא את שולי החתך באמצעות מספר תפרים זעירים המותאמים לעור עדין כדי להימנע מהישארות צלקות לאחר הניתוח. שיטה זו מאפשרת להגיע גם לריכוזי השומן העמוקים שבעור, לרבות ריכוזי שומן הנמצאים בשכבת הדרמיס העדין של העפעפיים, ולכן נחשבת לשיטה היעילה והמוצלחת ביותר. בסיום הניתוח מודבקת תחבושת פלסטית (טאגאדרם) על האזור המנותח שנשארת כ 72 שעות במקומה ומוסרת עצמונית בשטיפת הפנים. 

כריתת פפילומות מתבצעת ללא הרדמה מקומית בהזרקה ואינה כואבת. במהלך הפרוצדורה מבצע הרופא “גילוח” (shaving) של הנגע ושליחתו לבדיקה פתלוגית לאימות הממצא ומקורו. אזור הפצע מתרפא ספונטאנית ואינו מדמם. המטופל משוחרר ללא חבישה.

יש לשים לב כי שיטות שאינן כירורגיות (כימיות בחנקן, הסרה בלייזר) עלולות ליצור צלקות על העפעף לקצרו ואף ליצור טראומה לעפעף שתדרוש את תיקון העפעף כירורגית.

לפני ואחרי הניתוח

ניתוח להסרת קסנטילזמה ופפילומות אינו דורש הכנה מוקדמת כלשהי. לאחר הניתוח עלולים להופיע סימנים כחולים, מעט נפיחיות ומעט אדמומיות באזור המטופל, אך אלה יחלפו כעבור 2-3 ימים. לאחר הסרת הקסנטילזמה בשיטה הכירורגית עם תפרים, יש להגיע לרופא המנתח שבוע לאחר הניתוח על מנת להסיר את התפרים. חשוב שלא להתאפר באזור הניתוח, אלא לאחר שעברו יומיים מהסרת התפרים.כמו כן יש להקפיד על הטיפול המקומי לאחר הניתוח להימנע מצלקות או זיהומים . יש להימנע ממגע עם מים מזוהמים (בריכה או ים מקווה) למשך שבועיים לאחר הניתוח, כמו כן יש להימנע מחשיפה לשמש (שיזוף) ללא הגנה לאזור הצלקת למשך 3 שבועות לאחר הניתוח כדי להימנע מפיגמנטציה (כתמים) על האזור המנותח. כעבור 3-4 חודשים מיום הניתוח, צפוי קו התפרים עצמו להיטשטש ואף להיעלם לחלוטין, ללא הותרת צלקות בדרך כלל. 

לאחר ניתוח פפילומה נדרשת משחה אנטיביוטית שמשמשת גם נגד צלקות למשך 5 ימים לאחר הפרוצדורה. אין הגבלה למים מזוהמים והחזרה לשגרה היא מידית . תשובת מעבדה מגיעה עד 3 שבועות מיום הניתוח ובאם הממצא חשוד הרופא יוצר קשר עם המטופל לביקורת . מלבד זאת לא נדרשת ביקורת לאחר הניתוח.

הנטייה להופעת קסנטילזמות ופפילומות אינה חולפת לאחר הניתוח, ותיתכן הופעה של נגעים חדשים בעתיד. במידה והקסנטילזמה נובעת מעודף שומנים בדם, טיפול בבעיה הסיסטמית והורדת רמת הכולסטרול בדם עשויים להקטין את ההסתברות להופעת הנגעים בעתיד.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​